Gde su najbolji ćevapi – Sarajevo, Skoplje ili Beograd?

najbolji ćevapi

Ako postoji jelo koje povezuje ceo Balkan, to su ćevapi.

Tokom poslednjih godina imao sam priliku da ih probam u mnogim gradovima, ali tri mesta se izdvajaju – Sarajevo, Skoplje i Beograd.

Svaki grad ima svoju verziju, svoj miris roštilja i svoju priču koja se pamti.

Iako se recepti razlikuju, jedno im je zajedničko – emocija koja se javlja posle prvog zalogaja.

Sarajevo – tradicija koja miriše na ćumur

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @cevabdzinicazeljo2i3


Moj prvi susret sa pravim sarajevskim ćevapima bio je u Baščaršiji, u poznatoj ćevabdžinici „Željo“.

Somun je bio još topao, luk seckan na sitno, a kajmak gust i hladan. Miris dima i mesa bio je toliko intenzivan da sam imao utisak da ceo grad diše ćevape.

Svaki zalogaj bio je sočan, mekan i pun ukusa – savršen spoj jednostavnosti i kvaliteta.

Sarajevski ćevapi nemaju mnogo začina, ali im to ne treba. Njihov šarm je u jednostavnosti – goveđe meso, malo soli, crni biber i ništa više.

Taj minimalizam daje autentičan ukus koji osvaja. U Sarajevu se ćevapi ne jedu usput – oni se doživljavaju.

Svaka porcija nosi miris tradicije, priču o starim majstorima i ponos lokalaca.

Skoplje – začinski raj sa juga

U Skoplju sam se odlučio za „Destan“, kultno mesto za ćevape.

Ovde je sve drugačije: meso je mekše, tekstura nežnija, a začini hrabriji. Čim zagrizete, oseti se paprika, kumin i blagi dim.

Ćevapi su obično posluženi uz ajvar, salatu od paprike i toplu lepinju. Makedonci vole da se igraju ukusima i to se odmah vidi – njihovi ćevapi imaju karakter i energiju.

U Skoplju je hrana deo kulture, a ćevapi su njen ponos. Ljudi pričaju dok jedu, osmeh ne silazi s lica, a miris roštilja lebdi iznad ulica.

Začini ovde ne prekrivaju meso, već mu daju život. Ako volite jela sa jačim ukusom, skopski ćevapi su prava stvar za vas.

Beograd – moderno lice balkanskog klasika

 

View this post on Instagram

 

A post shared by walter.cewapi (@walter.cewapi)

Beogradske ćevape sam probao u nekoliko mesta, ali „Walter“ i „Mali Kalemegdan“ su me najviše impresionirali.

Ovde se tradicija kombinuje sa modernim pristupom. Ćevapi su masniji nego u Sarajevu, ali i sočniji, a ukus je pun i zaokružen.

Uvek dolaze sa pavlakom, urnebesom ili domaćim ajvarom, dok se lepinja prepeče na roštilju do savršene hrskavosti.

Ono što Beograd razlikuje je atmosfera. Oseća se gradski ritam, užurbanost i energija, ali i želja da se napravi nešto savršeno.

Uz čašu piva, šum Save i miris roštilja, beogradski ćevapi postaju pravi gastronomski užitak.

To je spoj tradicije i urbanog stila koji retko koji grad može da ponudi.

Ukusi, prilozi i stilovi

Ukusi, prilozi i stilovi
Svaki spoj ukusa, somuna, luka i začina priča svoju jedinstvenu balkansku priču

Svaki grad ima svoj ritam i ukus. Sarajevo mami jednostavnošću, Skoplje začinima, a Beograd raznolikošću.

U Sarajevu su somun i kajmak obavezni, u Skoplju dominiraju ajvar i paprika, dok Beograđani vole pavlaku i urnebes.

Sve tri verzije su autentične i na svoj način savršene.

Grad Stil i ukus Najčešći prilozi
Sarajevo Jednostavni, klasični, sa blagim dimom Somun, luk, kajmak
Skoplje Začinjeni, aromatični, mekši Ajvar, paprika, kupus
Beograd Bogatiji, masniji, moderniji Urnebes, ajvar, pavlaka

Cene su takođe različite. U Sarajevu porcija od deset ćevapa košta oko 5 KM, u Skoplju oko 150 denara, dok u Beogradu varira između 400 i 600 dinara.

Ipak, bez obzira na cenu, svaki od ovih gradova nudi iskustvo vredno svake pare.

Moj lični sud

najbolji ćevapi
ChatGPT said:
Najbolji ćevapi su oni koji spajaju miris dima, sočnost mesa i toplinu balkanske tradicije u svakom zalogaju

Posle svih ovih degustacija, shvatio sam da ne postoji jedinstven odgovor na pitanje gde su najbolji ćevapi.

Sarajevo nudi tradiciju i čistu emociju, Skoplje donosi vatru i strast, a Beograd ravnotežu između starog i novog.

Ako volite klasičan ukus – Sarajevo je vaša destinacija. Ako volite začine – Skoplje. A ako želite sve to spojeno u jedno moderno iskustvo – Beograd.

U svakom od ova tri grada ćevapi imaju dušu. Možda se razlikuju po začinima i porcijama, ali osećaj zadovoljstva ostaje isti.

Kad sednete, zagrizete i osetite mešavinu mesa, dima i tradicije – tada shvatite da ste na Balkanu.

I da gde god da ste, ćevapi uvek znače isto: dobar zalogaj, toplo društvo i osmeh koji traje.