Tartar biftek je klasično i luksuzno jelo koje oduševljava ljubitelje mesa širom sveta.
Korene vuče još iz Mongolije, ali se smatra da zapravo potiče iz Francuske i da se prvi put pojavilo u renomiranim restoranima početkom 20. veka.
Zanimljivo je i privlačno i zbog mogućnosti da se začini prilagođavaju po želji gosta.
Iako na prvi pogled deluje kao jelo koje mogu dobro pripremiti samo vrhunski profesionalci, uz prave smernice i izbor kvalitetnog mesa, tartar biftek može dobro ispasti i apsolutnom početniku.
Idealno je posluženje za posebne prilike, elegantne zabave ili romantične večere uz vino u toploj kućnoj atmosferi.
Kada sledeći put budete želeli da zadivite goste na zabavi ili iznenadite partnera, tartar biftek može biti sjajan izbor za posluživanje.
Traži samo malo više pažnje, posvećenosti i odabir pravih, kvalitetnih sastojaka.
Kada se pravilno i precizno pripremi, tartar biftek je jelo koje obara s nogu svakog pravog gurmana.
U nastavku sledi detaljan recept uz koji ćete i vi moći da podignete svoje kulinarske veštine na viši nivo i napravite savršen tartar biftek.
@thyme.streetfood Otkrijte tajnu savršenog tartar bifteka #thyme #streetfood #cookingathome #foryou #fyp #foryoupage ♬ Bach unaccompanied cello suite „Prelude“ – Jianteng
Informacije o receptu:
- Vreme pripreme: 20 minuta
- Kalorije po porciji: 380
- Broj porcija: 2
Potrebna oprema:
- Daska za sečenje
- Oštar nož
- Mala činija za mešanje
- Viljuška ili mala kašika
- Rende za limunovu koru (opciono)
- Posuda za posluživanje

Sastojci:
- 200 g najkvalitetnijeg bifteka (file ili ramstek), sveže ohlađenog
- 1 žumance, sveže (po mogućstvu domaće ili organsko)
- 1 kašičica Dijon senfa
- 1 kašika sitno seckanih kapara
- 1 kašika sitno seckanog kiselog krastavca/kornišona
- 1 kašika sitno seckanog crvenog luka ili ljutike
- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašičica Worčester sosa
- Nekoliko kapi Tabasco sosa (po ukusu)
- So i sveže mleveni crni biber (po ukusu)
- Svež peršun, sitno seckan (opciono za dekoraciju)
- Tostirani hleb ili baget za posluživanje

Uputstvo za pripremu:
- Priprema mesa: Biftek operite, pažljivo osušite papirnim ubrusom i stavite ga u frižider na 10 minuta da se dodatno stegne, kako bi se lakše sekao.
- Seckanje: Nožem iseckajte meso na što sitnije kockice. Nemojte koristiti mašinu za mlevenje, jer će se izgubiti tekstura mesa.
- Priprema dodataka: Sitno naseckajte kapare, krastavčiće i crveni luk ili ljutiku. Sve sastojke držite odvojeno dok ne počnete sa mešanjem.
- Pravljenje osnove: U maloj činiji pomešajte žumance, Dijon senf, Worčester sos, nekoliko kapi Tabasco sosa, maslinovo ulje, so i biber.
- Mešanje: U činiju sa dresingom dodajte naseckano meso, kapare, krastavčiće i luk. Pažljivo promešajte viljuškom da se svi sastojci ravnomerno rasporede.
- Finalna priprema: Probajte smesu i po potrebi dodajte još soli, bibera ili nekoliko kapi Tabasca za jači ukus.
- Posluživanje: Oblikujte tartar biftek uz pomoć okrugle modle ili rukom na tanjiru. Dekorišite sitno seckanim peršunom. Poslužite uz tostirani hleb ili baget.

Dodatni saveti za savršen tartar biftek
- Izbor mesa je ključan: Za pripremu tartar bifteka koristite samo najkvalitetnije meso koje je potpuno sveže.
- Nož, a ne mašina: Seckanje nožem čuva teksturu i ukus mesa, što je suština tartara.
- Brzina pripreme: Kada iseckate biftek, odložite ga u frižider dok pripremate kapare i dresing. Meso ne sme predugo ostati na sobnoj temperaturi kako ne bi promenilo teksturu i da bi se izbegao rizik od bakterijske kontaminacije sirovog mesa. Opet, biftek ne sme predugo ostati ni u frižideru, zato budite fokusirani i brzi.
- Začine dodajte pažljivo: Poenta tartar bifteka je da se oseti čista aroma mesa, začini su tu da je naglase, ne da dominiraju.
- Čuvanje: Ako pravite unapred, pokrijte meso folijom i čuvajte u frižideru najviše 1-2 sata pre posluživanja.
Nutritivne vrednosti
- Ugljeni hidrati: 3 g
- Proteini: 27 g
- Masti: 29 g
- Veličina porcije: oko 150 g
Preporuka vina uz tartar biftek

Doživljaj luksuznog jela u specijalnim prilikama nikada nije potpun bez vina koje se odlično slaže uz hranu. Vino uvek doprinosi eleganciji, sofisticiranosti, ali i atmosferi.
Evo nekih vina koja bi trebalo poslužiti uz tartar biftek:
- Pinot Noir – lagano crveno vino sa blagim voćnim notama koje neće nadjačati nežan ukus mesa.
- Beaujolais – mlado crveno voćno vino, sveže i lagano, idealno za sirovo meso poput tartara.
- Chardonnay (barikirani) – za ljubitelje belih vina, odlično parira kremastosti jela zahvaljujući punom telu i blagim notama hrasta.
Tartar biftek – spoj jednostavnosti i luksuza
Manje je više, kaže poslovica. Tartar biftek dokazuje ovu tvrdnju na polju kulinarstva.
Ovo jelo deluje komplikovano, složeno, sinonim je za luksuz i vrhunsku gastronomiju a zapravo je – krajnje jednostavno.
Bez obzira na jednostavnost i kratko vreme pripreme, svaki zalogaj donosi čistoću ukusa, sočnost i finu teksturu mesa, oplemenjenu diskretnim dodirom začina i dresinga.
Priprema tartar bifteka zapravo je ritual u kojem se, iz poštovanja i pažnje prema namirnici rađa pravo kulinarsko umetničko delo.
Kada vam sledeći put zatreba posluženje za neku elegantnu, specijalnu priliku, uz ovaj recept bićete u mogućnosti da iznenadite sve prisutne.
Još ako bifteku dodate i dobro vino, utisak će biti potpun a doživljaj se prepričavati.
Ako ste pripremili tartar biftek po našem receptu, voleli bismo da čujemo utiske! Podelite sa nama fotografiju vašeg jela i neki lični pečat koji ste dodali.
Prijatno!