Kako napraviti marinadu za roštilj kao pravi majstor?

Kako napraviti marinadu za roštilj1

Pripremanje roštilja nije samo pečenje mesa i priprema obroka. To je ritual, prilika za druženje i razgovor uz hladno pivo ili drugo piće po izboru.

Čim grane prvo prolećno sunce, drugari odmah pitaju ,,kada ćemo da bacimo neki roštilj?”. I tu odmah kreću dogovori i pripreme.

Koliko god se činilo da je svaki roštilj isti i da meso uvek ima sličan uskus, to zapravo nije sasvim tačno.

Pravi majstori ove vrste pripreme mesa znaju tajnu. Ona je u marinadi u kojoj meso odstoji neko vreme pre roštiljanja.

Marinada je tečna smeša začina, kiselina i ulja u koju se meso potapa kako bi se obogatilo ukusom i postalo mekše.

Nije samo dodatak, već ključ za stvaranje savršenog roštilja.

Osim što dodaje dubinu ukusu, ona pomaže da meso ostane sočno tokom pečenja na visokim temperaturama.

Uz ovaj recept za marinadu, na sledećem okupljanju ili proslavi koja uključuje roštilj sigurno ćete zablistati i pokazati se kao pravi majstor.

Marinada za rostilj
Ništa ne miriše na leto kao dim roštilja koji se širi dvorištem dok se meso lagano peče

Marinada za savršen roštilj

Informacije o receptu:

  • Vreme pripreme: 10 minuta
  • Količina marinade dovoljna je za 1,5 kg mesa

Potrebna oprema:

  • Kašika za mešanje
  • Duboka činija ili posuda
  • Posuda ili kašike za merenje
  • Četkica za mariniranje (opciono)
  • Plastična ili staklena posuda sa poklopcem ili zip kesica za mariniranje mesa
Sastojci za marinadu za rostilj meso
Sastojci za savršen roštilj uključuju kvalitetno meso, marinadu punu začina, sveže povrće i, naravno, dobro raspoloženje/YOUTUBE

Sastojci:

  • 100 ml maslinovog ulja
  • 2 kašike senfa
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike vinskog sirćeta ili limunovog soka
  • 1 kašika meda ili smeđeg šećera
  • 3 čena belog luka (sitno iseckana ili izgnječena)
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica suvog začina (origano ili timijan)
  • Po želji: 1/2 kašičice ljute paprike ili čilija u prahu
  • 1 kašika sveže seckanog peršuna (opciono)
@gastroglumac

TAJNE DOBROG ROŠTILJA Kako da vam meso uvek bude sočno, mekano i hrskavo! – Kvalitetno i sveže meso je obavezno. Birajte masnije komade jer mast je veoma bitna za sočnost! Svinjski vrat, krmenadla, vešalica, pileći batak, pileći file, kobasice, krilca, slaninica… – Šnicle secite na debljinu od 2 cm jer će se brže i lakše ispeći sve. – Za sočno meso koristim marinadu od ulja i Kotányi mešavine začina za pečenje na žaru koja ima sve što treba – so, papriku, kim, beli luk i ljutu crvenu papriku. Utrljajte začine i neka odstoji minimum pola sata na sobnoj temperaturi. Crvena mesa se inače mariniraju 4, a bela oko 2 sata! – Kobasice izbockajte kako ne bi pucale na vatri. – Sve pecite na srednjoj vatri i roštilj podmažite slaninom. – Tamna mesa se peku duže i na jačoj vatri, a piletina kraće i na slabijoj. – Meso ne bockajte viljuškom niti ga pritiskajte! Tako će sokovi iscuriti i meso postaje suvo. – Kada sa gornje strane počnu da probijaju sokovi, meso se okreće i to samo jednom. Premazivanje pivom je uvek poželjno. – Roštilj se efikasno čisti polovinom luka. – Meso stavljajte u posudu sa iseckanim lukom da se ukusi i sokovi sjedine. – Dobar roštilj uvek ima dobar prilog: grilovano povrće, salata ili krompir. – Na samom kraju – najveća tajna dobrog roštilja je zapravo dobro i veselo društvo!

♬ original sound – gastroglumac

Uputstvo za pripremu:

  1. Priprema baze: U velikoj posudi sjedinite maslinovo ulje, senf, soja sos i sirće ili limunov sok.
  2. Dodavanje slatkoće: Umutite med ili smeđi šećer dok se ne rastvori potpuno.
  3. Začinjavanje: Dodajte beli luk, dimljenu papriku, biber, so i biljne začine. Ako volite ljutkasto, ubacite i malo čilija.
  4. Finalno mešanje: Sve dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu smesu.
  5. Mariniranje: Meso stavite u posudu ili zip kesicu i prelijte marinadom. Dobro utrljajte da marinada pokrije svaki deo.
  6. Vreme mariniranja: Ostavite u frižideru minimum 2 sata, idealno preko noći.
  7. Pre roštiljanja: Izvadite meso iz frižidera 30 minuta pre pečenja da dosegne sobnu temperaturu.

Dodatni saveti za najukusniji roštilj:

  • Piletinu i svinjetinu marinirajte 6–12 sati, govedinu do 24 sata.
  • Ne dodajte dodatno so – soja sos i marinada su dovoljni.
  • Ako koristite marinadu kao preliv, odvojite deo pre dodavanja sirovog mesa.
  • Za dimljeni efekat, koristite dimljenu so ili tečni dim.
Dobra marinada pretvara običan komad mesa u sočnu deliciju punu ukusa i mirisa.
Dobra marinada pretvara običan komad mesa u sočnu deliciju punu ukusa i mirisa.

Nutritivne vrednosti (po porciji):

  • Kalorije: 100 kcal
  • Masti: 9 g
  • Ugljeni hidrati: 4 g
  • Proteini: 1 g

🥩 Nutritivna vrednost roštilj mesa

Roštilj može biti ukusan, ali i nutritivno bogat obrok – naravno, u zavisnosti od vrste mesa koje koristite.

Evo pregleda najčešćih vrsta mesa koje se peku na roštilju i njihove nutritivne vrednosti po porciji od 100 grama:

  • Belo meso (pileći file) – sadrži malo masti i bogato je proteinima, pa je odličan izbor za one koji žele laganiji obrok.
  • Svinjske krmenadle – popularan izbor, naročito uz dobru marinadu; sadrže više masti, ali i puno ukusa.
  • Šiš ćevap – kombinacija mlevenog mesa na ražnjiću; energetski jači izbor, bogat mastima i proteinima.
  • Pljeskavica – klasik na svakom roštilju; visoka kalorijska vrednost, ali i odličan izvor proteina.
Vrsta mesa Kalorije (kcal) Proteini (g) Masti (g) Ugljeni hidrati (g)
Belo meso (pileći file) 110 23 2 0
Svinjske krmenadle 250 21 19 0
Šiš ćevap (mešano mleveno meso) 290 18 24 1
Pljeskavica (goveđa) 300 20 25 1

Bez dobre marinade nema vrhunskog roštilja

Sada znate zašto nije svaki roštilj isti, šta ih razlikuje i šta čini onaj vrhunski roštilj koji pamtite dugo nakon što ste ga probali.

Svaki sastojak marinade ima svoju funkciju. Kiselina (limun ili sirće) omekšava meso razgrađujući vezivna tkiva.

Ulje pomaže distribuciji začina i zadržavanju vlage. Začini i bilje unose bogatstvo aroma koje se spajaju sa dimom roštilja. Marinada doprinosi i boji mesa.

Poslednji savet: razmišljajte unapred. Meso treba da odstoji u marinadi nekoliko sati pre pečenja. Poštujte preporučeno vreme da biste dobili pun i uravnotežen ukus.

Isprobajte ovu marinadu prvom sledećom prilikom i javite utiske! Ako ste dodali neki svoj začin ili sastojak, podelite s nama u komentarima!